Sain tähän kaksikin haastetta, Kirsiltä ja MamaRosalta, joten onhan se suorastaan pakko osallistua...

1. Kirja, joka muutti elämäsi?<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Tämä on vaikea, olen miettinyt pääni puhki tätä aina kun olen tässä viime päivinä muistanut, enkä kyllä oikein saa päähäni mitään sellaista kirjaa. Mikään kirja ei ole ollut niin loistavan syvällinen lukukokemus, että elämäni olisi muuttunut sen vuoksi. Sen sijaan yksi kirja, jonka luin elämäni ollessa muutoinkin muuttumassa, tulee mieleen – Anna-Leena Härkösen Häräntappoase. Luin sen ollessani juuri samanikäinen kuin kirjan päähenkilöt – ja samassa tilanteessa, asuin maalla, olin juuri tavannut ensimmäisen poikakaverini ja sitä rataa. Jotenkin tuo kirja tuntui silloin mullistavalta, kurkistukselta teini-ikäisten maailmaan, johon olin juuri itsekin siirtymässä.

 

 

2. Kirja jonka olet lukenut useammin kuin kerran?

Voi, niitä on monta, monta…   Olen sitä mieltä, että kirja on oikeasti hyvä, jos se kestää tulla luetuksi enemmän kuin yhden kerran.

Ensimmäisenä tulee mieleen Stephen Kingin Hohto. Se on joka ikinen kerta yhtä karmaisevan pelottava, vaikka ihan hyvin tiedän jopa sivunumerot, missä kauheimmat kohdat ovat. Mutta silti…  huone 237…   huuuu…

Muitakin Stephen Kingejä on tullut luettua useampaan otteeseen.

Agatha Christiet on tullut lueskeltua moneenkin kertaan – ensin pitää vain ehtiä unohtaa loppuratkaisu (hmmm...  vai oliko se puutarhuri sittenkin murhaaja?).

Vähän aikaa sitten luin toistamiseen kirjan Christiane F, joka on kuvaus saksalaisen narkkaritytön elämästä. Hieman samaa aihetta liippaavan Deborah Spungenin Nancynkin olen lukenut kahdesti.

Ja vaikka mitä muitakin. Lapsena, joskus siinä kymmenen ikävuoden kieppeillä, luin ties kuinka moneen kertaan kaikki Tiina-kirjat, Lotta-kirjat sekä Merja Jalon hevoskirjat. Oi, Nummelan ponitalli…  Kikkako se päähenkilö oli?

 

3. Kirja jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?

En osaa nimetä mitään tiettyä kirjaa, mutta joko se olisi joku tiedeteos käsitellen maailmankaikkeuden syntyä tms. (avaruusasiat ovat aina kiehtoneet minua mielettömästi), tai sitten joku kolmen tiiliskiven paksuinen eepos, jota lukiessa kuluisi paljon aikaa. Tai ehkä mä kovertaisin siitä eepoksesta veneen ja meloisin pois

 

4. Kirja joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi.

Nauramaan, siis hilpeäksi, minut saa joka kerran Viiru ja Pesonen- sekä Mimmi-lehmä -kirjat! Ei kerrassaan hauskempaa voi ollakaan. Olkoonkin vain lastenkirjoja, mielestäni ne ovat loistavia. Ja taitavasti toteutettuja.

Noihin kevytmieliseen ja huikentelevaiseen en nyt juuri tältä istumalta keksi mitään.

 

5. Kirja joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?

Tess Gerritsenin joku kirja…  olisko ollut Auringonkukkapelto, tai jotain sinnepäin. Niin koskettava. Ja on niitä monta muutakin, tuon nyt satun muistamaan nimeltä.

Raivon kyynelten partaalle minut saivat kirjat nimeltä "Lastani ette saa" ja "Prinsessa". Kirjoittajia en nyt muista, mutta kertovat kumminkin islaminuskoisesta maasta ja siitä, mitä hirveyksiä siellä voikaan tapahtua.

 

6. Kirja jonka toivoisit kirjoitetun? Jaahas. No, esimerkiksi "Tuhat ja yksi tapaa kesyttää taisteleva uhmaikäinen" tai "Äidin opas – miten säilytät hermosi arjen harmaudessa". "Kuinka saat vuorokauden tunnit riittämään".

 

7. Kirja jota et toivoisi kirjoitetun?

Anne Frankin päiväkirja. Onhan se elävä, riipaiseva kuvaus aikansa tapahtumista, mutta…  jotenkin tökkii. Sodanajan tapahtumat Saksassa olivat aivan käsittämättömän hirveitä ja julmia, mutta tuosta kirjasta en vaan pidä. Sen sijaan, että se herättäisi minussa myötätuntoa juutalaisia kohtaan, mikä olisi luonnollista ja sangen suotavaa, alankin jostain syystä vain inhota Otto Frankia, joka on NIIN TÄYDELLINEN. Argh.

 

Ja sitten ehkä Koraani. Jos sitä ei olisi, olisko islamilaisissa maissa noita kaikkia hässäkkämellakoitakaan... sitäpaitsi Allah on ehkä vähän outo tyyppi. Ajatelkaa nyt, Allahin mielestä päivällä ei saa juoda alkoholia -  vaan kun viinan laittaa teepannuun, niin Allah ei hoksaa sitä. Näin olen kuullut joltain tuttavalta, jolla on tietoa kulttuurista Lähi-Idässä päin.

Ja mitä sillä häiskällä on naisia vastaan? Hiippailisi itse huntuun käärittynä siellä helteessä, hemmetti.

(Huomautan nyt, että sinänsä islaminuskoa tunnustavia ihmisiä vastaan en tunne mitään antipatiaa. Vaikka tämä aihe pompsahti tässä esiin jo toistamiseen, ihan sattumalta.)

 

8. Kirja, jota parhaillaan luet?

 Nyt täytyy sanoa, etten muista, ko. kirja on kotona yöpöydällä ja minä töissä. Joku ihan toistaiseksi minulle tuntematon kirjailijasuuruus sen on kirjoittanut, ja joku sarjamurhadekkari se on. Ylipäänsäkin tulee luettua sarjamurhakirjoja…   ties mikä sarjamurhaajafiksaatio mulla on. Outoa. Tätä nimenomaista kirja ennen sain toissailtana päätökseen Lynda LaPlanten sarjamurhaajakirjan, (nyt unohtui nimi)… joku Hyytävä syleily tai jotain…  transvestiitteja siinä oli pääosissa kumminkin.  Ja oli jänskä.

Lasten kanssa meillä on iltasatukirjana menossa – tänään saadaan loppuun -  Pekka Töpöhäntä Kööpenhaminassa. Pekka Töpöhännät ovat mielestäni hiukan rasittavia, niissä jokaisessa on täsmälleen samanlainen juoni puettuna hiukan eri vaatteisiin…  mutta pääasia, että lapset tykkää.

 

9. Kirja jonka aiot lukea?

Minä luen melkein mitä vain, mikä näyttää kirjaston hyllyssä mielenkiintoiselta – ja minkä aloitussanat ovat mukaansatempaavat. Kirjan alku on tärkeä!  Mitään nimenomaista teosta ei nyt juuri ole mielessä…  kun tuli se Dan Brownin Enkelit ja Demonitkin jo kahlattua. Eikä se sitä paitsi niin erikoinen ollutkaan.

 

10. Haasta viisi bloggaajaa

Ihan kuka vaan saa osallistua :)!